Niklas Natt och Dag: 1793

Niklas Natt och Dag: 1793

Aňa Ostrihoňová odporúča švédsky bestseller, ktorý sa odohráva v Štokholme v stredoveku plnom násilia.

Štokholm v roku 1793. Na tuberkulózu umierajúci Cecil Winge a jeho kumpán Jean Michael Cardell, vojnový jednoruký veterán spolu vyšetrujú vraždu neznámeho zohyzdeného muža, ktorého vylovili z rieky. Zároveň sa rozvíja príbeh farmárskeho chlapca Kristofera a Anny Spinovej, ktorí sú odsúdení za prostitúciu.

Už po niekoľkých stranách čitateľa zarazí brutalita nielen spáchaného zločinu, ale najmä života na sklonku osemnásteho storočia. Autor vďaka štúdiu historických materiálov plasticky opisuje nielen topografiu Štokholmu, ale aj spôsob nastoľovania spravodlivosti v neskorej feudálnej spoločnosti, do ktorej osvietenské myšlienky prenikali len veľmi pomaly. Z dnešného pohľadu brutálne vyznieva aj bežný život, podmienky, v akých ľudia prežívali, ako aj ich vzájomné vzťahy. Ak ste si nevedeli predstaviť námornú bitku spred vyše 250 rokov, Cardell ju dokáže opísať do najmenších detailov.

V  románe 1793 však ide v prvom rade o zločin a vyšetrovacie postupy, ktoré sú opísané historicky verne a ešte aj v 21. storočí zarážajú svojou dômyselnosťou a vynachádzavosťou.

1793.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame