Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Aňa Ostrihoňová vybrala najnovší román islandského spisovateľa, ktorý sa odohráva v Reykjavíku na začiatku päťdesiatych rokov.

Sigvaldi a Helga sa rozhodnú svoju druhú dcéru pomenovať Ásta podľa hrdinky z islandského románu, ktorý si obľúbili. V islandčine meno Ásta až na jedno písmeno znamená láska a dievčatku by mohlo v živote priniesť šťastie…

Jón Kalman Stefánsson rozpráva príbeh o Áste útržkovito. Kĺže po jej životných obdobiach, preskakuje do súčasnosti a spolu so Sigvaldim spomína na minulosť. Áste jej meno neprinieslo šťastie, aké si rodičia predstavovali. Alebo možno áno, možno je láska vo všetkom, čo sa na svete deje bez ohľadu na to, či si myslíme, že vieme, ako milovať.

“Nesmieš ma pochopiť zle. Nie všetko v živote tejto mladej ženy bola samá tma, nie všetko bola iba bolesť. Žiaľ bol, prirodzene, súčasťou jej batožiny. Lepšie povedané, každý človek je šesťstrunový nástroj a jedna z Ástiných strún sa volala žiaľ. Medzi ostatnými strunami však boli aj nadšenie a zvedavosť.”

Príbeh o Áste je podmanivý román, v ktorom sa striedajú lyrické zamyslenia s opismi drsného života v nehostinných podmienkach. Možnože je menej poetický ako sme u tohto autora zvyknutí, ale jeho postavy nie sú o nič menej fascinujúce v celom svojom ľudskom prežívaní.

pribeh_o_aste.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame