Lara Prescott: Nikdy sme tu neboli

Lara Prescott: Nikdy sme tu neboli

Román Lary Prescott sa odohráva v päťdesiatych rokoch na oboch stranách železnej opony. V Ráne na eFeMku o ňom hovorila Aňa Ostrihoňová.

V sovietskom Rusku posielajú do gulagu milenku Borisa Pasternaka Oľgu, zatiaľ čo mladá Irina vo Washingtone získava miesto pisárky v amerických tajných službách. A Boris Pasternak píše svoju knihu na dači v Peredelkine neďaleko od Moskvy.

Vydanie románu Doktor Živago bolo komplikované. Sovietsky zväz ho odmietal publikovať, hoci už bolo po Stalinovej smrti. Prostredníctvom literárneho agenta sa dostal do rúk talianskeho vydavateľa Giangiacoma Feltrinelliho, a tým do celého sveta. Pasternak s tým súhlasil, hoci vedel, že sám seba a svojich najbližších vystavuje obrovskému nebezpečenstvu.

Americké tajné služby sa pašovaniu zakázaných kníh na východ začali venovať už skôr, a tak sa aj Pasternakov román rozhodli vrátiť do jeho vlasti.

Osudy románu, za ktorý jeho autor získal Nobelovu cenu, a podľa ktorého vznikla filmová adaptácia stále v čase, keď nebol v ZSSR oficiálne vydaný, sú naozaj námetom na špionážny triler a Lare Prescott sa vďaka postavám Oľgy a Iriny podarilo vdýchnuť mu ľudskú atmosféru.

lara_prescott.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame