Jaroslav Hašek: Můj obchod se psy a jiné povídky

Jaroslav Hašek: Můj obchod se psy a jiné povídky

Aňa Ostrihoňová tento týždeň priniesla výber z tvorby českého bohéma a humoristu.

Jaroslav Hašek je jeden z najznámejších českých autorov, nielen doma, ale aj ďalších šesťdesiatich jazykoch, do ktorých bol preložený jeho román Osudy dobrého vojaka Švejka. Menej známymi sú poviedky, črty a takzvané humoresky, ktorých napísal dokopy čosi cez 1500. A práve výber z nich vychádza pod názvom Můj obchod se psy a jiné povídky.

Hašek pracoval ako redaktor satirického časopisu Svět zvířat, ktorý sa spomína aj v prvej časti venovanej zvieratám všeobecne a Kynologickému ústavu konkrétne. Nejde však len o psov na mieru váženej klientely, rozprávač chodí na nákupy vyradených zvierat v zoo a v týchto poviedkach nechýba ani krimi zápletka.

V knihe sú okrem príbehov aj fejtóny venované dejinám Strany mierneho pokroku v medziach zákona, v ktorých si Hašek uťahuje z politického života v Čechách. Túto stranu naozaj ešte pred prvou svetovou vojnou založil v krčme. Pohostinstiev, alkoholu a abstinencie sa týkajú aj ďalšie príbehy, ktorým ani sto rokov neubralo na vtipnosti.

image_86458_19_v1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame