Asne Seierstad: Kníhkupec z Kábulu

Asne Seierstad: Kníhkupec z Kábulu

Aňa Ostrihoňová odporúča reportážny román od autorky, ktorá strávila štyri mesiace v afgánskej rodine, aby spoznala život bežných ľudí v Kábule.

Nórska reportérka a novinárka Asne Seierstad sa v novembri roku 2001 vybrala do Afganistanu, kde takmer dva mesiace sledovala ofenzívu proti Talibanu. Jej kniha však nie je vojnovou reportážou, po porážke Talibanu sa totiž presunula do hlavného mesta, kde ju viac ako vysoká politika zaujímal bežný život, najmä bežný život afganských žien.

Čitateľom a čitateľkám ponúka príbehy žien z rodiny kábulského kníhkupca Sultána Chána, ktorý má dve manželky a niekoľko dcér a u ktorého strávila štyri mesiace. Opisuje dohodnuté manželské zväzky, srdcia zlomené láskou a večným poslúchaním otcov, bratov, manželov. Keďže sama nosila burku, aby ako západniarka nevzbudzovala pozornosť, sprostredkúva nám pocity, ktoré v nej ženy zažívajú.

Na druhej strane stojí kníhkupec Sultán, ktorý svojím zápalom a vášňou pre knihy a podnikanie, pôsobí veľmi disidentsky, ale zároveň doma striktne dodržiava tradície. Asne Seierstad ako nezainteresovaná pozorovateľka prechádza obomi svetmi - aj tým mužským, aj ženským, pretože ako cudzinka má toto privilégium a prináša fascinujúce svedectvo o spôsobe života v Afganistane.

knihkupec-z-kabulu-584-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame