Rebecca Solnit: Sprievodca strácaním sa

Rebecca Solnit: Sprievodca strácaním sa

Autorka zbierky publicistických textov s názvom Muži mi to vysvetlia sa v tejto knihe svojím typickým spôsobom zamýšľa nad témou “strácania sa”.

Jednotlivé texty sa dajú čítať ako kúsky mozaiky kultúrnej histórie, autobiografie, úvahách o prírode a umeleckej kritiky.

Na začiatku každého z týchto textov, v ktorých sa venuje osídľovateľom Ameriky, jej pôvodným obyvateľom, rockovej hudbe, modernistickej maľbe či korytnačkám, nám autorka ponúkne mapu a potom nás vyzve, aby sme ju odhodili, aby sme sa naučili byť v neistote, aby sme sa nebáli tej modrej v diaľke a nesnažili sa za každú cenu zistiť, čo presne sa črtá na obzore.

Keď sme stratení alebo sa tak cítime, máme pocit, že ide o negatívnu skúsenosť, ktorej sa musíme za každú cenu vyhnúť - plánujeme, predvídame, domýšľame si a takto sa ochudobňujeme o všetko, čo nám skúsenosť môže náhodne ponúknuť.

Rebecca Solnit nám ukazuje, že skočiť do prázdna nemusí znamenať, že spadneme, možno je to nevyhnutný krok k tomu, aby sme sa dotkli oblohy.

rebecca_solnit_sprievodca_stracanim_sa.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame