Sarah Perry: Had z Essexu

Sarah Perry: Had z Essexu

Na pobrežie Essexu sa vrátilo monštrum - had, okrídlený leviatan, ktorý pred tristo rokmi pustošil krajinu severne od Londýna. Príbeh o láske a priateľstve, objavoch aj strachu z nového odporúča Aňa Ostrihoňová.

Takto sa začína historický román Sarah Perryovej s názvom Had z Essexu odohrávajúci sa v posledných rokoch 19. storočia, v čase prelomových objavov vo vede a medicíne, ale zároveň v dobe strachu z nového a návratu poverčivosti, príšer a duchov.

V románe sa však hlási o slovo modernita v podobe jeho hlavnej postavy Cory Seaborneovej, mladej vdovy, ktorej nebolo ľúto rozlúčiť sa s tyranským manželom. Krátko po jeho smrti odchádza z Londýna spoločne s priateľkou Marthou a synom Francisom na vidiek. Cora je amatérska biologička a zároveň žena so slobodným duchom, ktorá sa nebojí žiť svoju pravdu.

Zároveň je to román o láske v jej najrôznejších podobách - opätovanej aj neopätovanej, vyjadrovanej v dlhých listoch či pohľadoch. Zo stránok sála aj des z rečí o okrídlenom monštre a čitateľ si uvedomuje, že nenaplnená túžba môže byť rovnako nebezpečná ako legendárna príšera.

Myslím si, že kniha zaujme čitateľov a čitateľky Sarah Watersovej, ktorá vo svojich románoch podobne pútavým, detailným spôsobom opisuje viktoriánske Anglicko.

sarah_perry.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame