Keith Lowe: Strach a sloboda

Keith Lowe: Strach a sloboda

Knihu známeho britského historika s podtitulom Ako nás zmenila druhá svetová vojna predstavila v Ráne na eFeMku Aňa Ostrihoňová.

Britský historik, autor knihy Krutý kontinent, sa vo svojej novej knihe venuje následkom druhej svetovej vojny v životoch dvadsiatichpiatich ľudí, ktorí sa s ním o svoje spomienky podelili buď v osobnom rozhovore, alebo prostredníctvom textov, ktoré napísali.

Ako sám hovorí, sú len zlomkom zo stoviek, tisícov príbehov, ale predsa len majú podobnú dynamiku, akú majú príbehy, ktoré si o svojich úspechoch a zlyhaniach rozprávajú väčšie skupiny ľudí, národy, kontinenty.

V roku 1945 prišla zmena, ktorá vo svetových dejinách nemala obdobu. Všetci sa tešili zo slobody, ktorá sa začala aktívne presadzovať v takmer všetkých oblastiach ľudskej činnosti, ale zároveň sa zrodil aj nový strach, keďže ľudia videli a sami zažili, čoho je iná ľudská bytosť schopná.

Keith Lowe skúma deštruktívne a konštruktívne následky vojny. Okrem studenej vojny totiž k následkom druhej svetovej vojny patrí aj emancipácia žien a menšín, nová architektúra a mestské plánovanie či technológie, s ktorými pracujeme dodnes. Prináša príbehy z Afriky, Latinskej Ameriky, Európy či Severnej Ameriky a zjednocuje ich do jednoliateho obrazu sveta, aký poznáme dnes.

keith_lowe_strach_a_sloboda.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame