Olga Tokarczuk: Běguni

Olga Tokarczuk: Běguni

Knižný tip pre všetkých cestovateľov naprieč krajinami, ale aj storočiami.

Román jednej z najvýraznejších poľských autoriek s názvom Běguni je príbehom ľudskej anatómie a cestovania v 21. storočí rozdeleným do stovky kratších či dlhších kapitol.

Zo 17. storočia pochádza príbeh holandského anatóma, ktorý pitval a zakresľoval svoju amputovanú nohu a objavil Achilovu šľachu. Z 18. storočia príbeh afrického otroka na rakúskom dvore, ktorého po smrti vypreparovali a vystavili napriek protestom jeho dcéry, ako aj príbeh Chopinovho srdca, ktoré tajne odcestovalo z Paríža do Varšavy, kde ho dobre ukryla sestra slávneho skladateľa.

Zo súčasnosti je príbeh manželky, ktorá sprevádza svojho staršieho manžela na cestách po univerzitách a výletnej lodi v Grécku, či príbeh Poľky, ktorá po maturite emigrovala na Nový Zéland, ale musí sa vrátiť do rodnej krajiny, aby otrávila svoju lásku zo strednej školy či postupné šialenstvo muža, ktorého manželka s malým synom záhadne zmizli na dovolenke v Chorvátsku a potom sa bez vysvetlenia znova objavili.

Tieto príbehy o cestovaní sú doplnené kapitolami s úvahami, ktoré ich prepájajú a poskytujú ďalšie často kuriózne informácie, keďže už na začiatku sa dozvedáme, že ich autorka trpí symptómom, pre ktorý pociťuje až patologickú príťažlivosť ku všetkým čudným, bizarným a z normy sa vymykajúcim javom.

536_bg.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame