Paolo Cognetti: Sofia vždy chodí v čiernom

Paolo Cognetti: Sofia vždy chodí v čiernom

Sofia vždy chodí v čiernom je románom-mozaikou talianskeho spisovateľa Paola Cognettiho a jednotlivé dieliky tejto skladačky spája postava Sofie - najskôr dievčatka, ktoré sa v novorm rezidenčnom komplexe pri Miláne hráva s chlapcami na pirátov, neskôr peknej mladej ženy s problémami a hereckými ambíciami.

Každý z dielikov tejto mozaiky rozpráva niekto iný, a tak sa máme možnosť stretnúť so Sofiiným priateľom z detstva, s jej spolupacientkou z kliniky, samozrejme s rodičmi, ktorých život na predmestí oboch sklamal, hoci každého iným spôsobom, či radikálnou tetou Martou, ktorá sa na istý čas musí uchýliť do parížskeho exilu.

Texty majú vlastnú pointu a odhaľujú Sofiiných najbližších a prostredníctvom nich spoznávame aj Sofiu vydesenú osudom vlastnej matky, smutnou zo života svojho otca, plaviacu sa pod pirátskou vlajkou od Milána cez Rím až po newyorský Brooklyn.

Paolo Cognetti píše úsečne a priamo, zapletá a rozplieta nitky Sofiinho života v románe, ktorému nechýba hĺbka, ale ani humor.

paolo_cognetti_sofia_vzdy_chodi_v_ciernom.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame