Zadie Smith: Swing Time

Zadie Smith: Swing Time

Nový román obľúbenej britskej autorky sa začína vo chvíli, keď jeho bezmenná rozprávačka príde z nejakých škandalóznych dôvodov o prácu asistentky popovej hviezdy.

Pred reportérmi sa musí ukryť v stráženom byte, nedvíha telefón a mobil má vypnutý. V tomto modernom asketickom stave sa vracia v spomienkach späť do detstva a ku kamarátke Tracey, s ktorou sa stretla ako sedemročná na tanečnej.

Dve dievčatá, ktoré sú nadšené moderným baletom, stepom a Fredom Astairom vyrastajú v severozápadnom Londýne osemdesiatych rokov a nemíňa ich ani pop a nástup hviezd typu Michaela Jacksona či Madonny.

Rozprávačka sa neskôr presne u jednej z hviezd videoklipov zamestná ako osobná asistentka.

Swing Time je najosobnejšou knihou Zadie Smith, a to nielen preto, že ju napísala v prvej osobe. Hlavnú úlohu v ňom zohrávajú vzťahy - či už s priateľkou Tracey, zamestnávateľkou Aimee, ale aj s vlastnou matkou. V románe sa toho deje veľmi veľa nielen v Londýne, ale aj v New Yorku či nemenovanej krajine v západnej Afrike, a to všetko na pozadí hudby a tanca, Technicolorových muzikálov a harlemských džezových klubov.

zadie_smith_swing_time.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame