Isabel Wilkerson: Kasta (Korene našej nespokojnosti)

Isabel Wilkerson: Kasta (Korene našej nespokojnosti)

Pri premýšľaní o kastách sa väčšine z nás ako prvá vybaví India, no americká novinárka Isabel Wilkerson tvrdí, že aj Tretia ríša bola kastovným systémom. A, samozrejme, USA.

A všetko je to poprepájané, nacisti  použili americké rasové zákony na vytvorenie svojho vlastného systému. Na rozdiel od indického kastového systému, ktorý mal stovky samostatných kást, zostali v podstate len dve. Biela a čierna, keďže aj najchudobnejší beloch je stále nad černochom.

Autorka v prvej časti knihy vysvetľuje toto svoje tvrdenie a v druhej sa dostáva k histórii a vývoju kastovníctva.

Jedným z najdôležitejších bodov, ktoré uvádza, je, že rasizmus nie je len osobná nenávisť jedného človeka, ale systematické zneužívanie, často tak hlboko zakorenené v spoločnosti, že si to neuvedomujú ani tí, ktorí patria do vyššej kasty.

Kniha je napísaná skutočne pútavo — históriu striedajú konkrétne príklady, a dokonca aj osobné skúsenosti autorky. Niektoré paralely sú desivé. Je ťažké prijať, že medzi nacistickým pracovným táborom a južanskou plantážou je mizivý rozdiel, pričom oba využívajú podobné prostriedky na dehumanizáciu podriadenej skupiny.

Kasta je podľa mňa najdôležitejšou knihou súčasnosti, pretože sa nesústredí na rasizmus a diskrimináciu v jednej krajine, ale vníma ich ako globálne.

kasta-1126.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame