Rubem Fonseca: August

Rubem Fonseca: August

Román August je detektívkou mapujúcou reálne udalosti v Brazílii. Práve v auguste 1954 sa odohrala jedna z najväčších drám brazílskych dejín. Neúspešný atentát na novinára Carlosa Lacerdu a séria násilných úmrtí vyústi do samovraždy prezidenta Getúlia Vargasa.

Do príbehu sa dostávame prostredníctvom policajného vyšetrovateľa s tradičnými charakterovými chybami, ktorý sa neúnavne snaží vyriešiť prípad.
Alberto Mattos je tvrdohlavý, chorľavý, čestný a spravodlivý komisár. Rozpoltený politickými dejinami Brazílie, svojou profesiou a dvoma ženami. Do jeho vyšetrovania vraždy podnikateľa zasiahnu spoločenské udalosti a román August môžeme vnímať aj ako autorov pokus o vlastnú interpretáciu tohto obdobia.

V románe sa striedajú pohľady a štýly — policajné vyšetrovanie, žurnalistické pasáže, detailné pozorovania či rýchle dialógy, ktoré nevyhnutne vedú k dramatickému zlomu.

Rubem Fonseca pôsobil v polícii, bol vyšetrovateľ a neskôr začal písať romány, v ktorých je zločin len symptómom spoločenskej atmosféry. Chránil si svoje súkromie, ale na margo románov, v ktorých často opisuje násilie, sa vyjadril, že spisovateľ by mal nájsť odvahu ukázať to, čo sa ľudia boja pomenovať.

PXL_20211123_103430761.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame