Patrick Radden Keefe: Nič nehovor

Patrick Radden Keefe: Nič nehovor

Veľká Británia mala celé storočia neľahké a často katastrofálne vzťahy s Írskom.
Zdanlivo neriešiteľný problém spočíval v tom, že hoci väčšina obyvateľov ostrova chcela nezávislosť od Británie, väčšina obyvateľov Severného Írska chcela zostať súčasťou Spojeného kráľovstva.

V roku 1968 došlo v Derry na demonštrácii za občianske práva ku krvavým stretom, čím sa začali násilnosti trvajúce približne tridsať rokov.

Kniha s názvom Nič nehovor je pútavým rozprávaním o tomto období, pričom sa sústredí na príbeh zmiznutia Jean McConvilleovej, ktorý sa stal symbolom nepokojov.
V zimný večer v roku 1972 sa pri dverách objavila skupina ľudí, ktorí vtrhli dnu a odvliekli Jean, ovdovenú matku desiatich detí. Jean už nikdy nikto nevidel.

Autor sa pri rozprávaní o nepokojoch zameriava najmä na osobné svedectvá kľúčových republikánskych osobností, z ktorých sa mnohé nedávno dostali na verejnosť - tieto výpovede sú fascinujúce, mrazivé a smutné.

Zoznámime sa so sestrami Priceovými, ktoré sa v mladom veku stali kľúčovými členkami IRA, s Brendanom Hughesom a s Gerrym Adamsom, vodcom IRA, ktorý sa stal politikom Sinn Fein. Zo všetkých strán sa valí hrôza. Prenasledovanie komunít, segregácia, väznenie bez súdu, popravy, bombové kampane, zabíjanie nevinných okoloidúcich, hladovky.

Ako červená niť sa knihou ťahá mlčanie, v spoločnosti brutálne rozdelenej rokmi konfliktu prerástlo do všetkých oblastí života ako jediné pravidlo: Povedz, čo chceš, ale nič nehovor.

nic-nehovor-959-size-frontend-large-v-1.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame