Yoko Ogawa: Ostrov bez pamäti

Yoko Ogawa: Ostrov bez pamäti

Yoko Ogawa je japonská autorka desiatok románov, z ktorých boli viaceré aj sfilmované.

Ostrov bez pamäti vyšiel pred 25 rokmi, ale jeho atmosféra je nadčasová. Obyvatelia bezmenného ostrova žijú v diktátorskom režime, ktorý im prostredníctvom Pamäťovej polície kolektívne vymazáva spomienky. Skrátka sa ráno zobudia a napríklad ruže, fotografie či lode už neexistujú, nevedia si spomenúť nielen na ich tvar a pomenovanie, ale vybledne aj spomienka na ich používanie. Do niekoľkých dní tieto predmety zmiznú, pretože sa pre obyvateľov stávajú zbytočné. Niektorí ľudia sú však imúnni, a tí sa musia pred pamäťovou políciou ukryť. Pomáha im v tom rozprávačka – spisovateľka, ktorá sa priatelí so starcom, ktorý kedysi chodil na trajekte.

Hoci ide o dystópiu, opis spoločnosti v područí dôsledne kontrolujúceho režimu, kniha sa zameriava na prežívanie osobnej apokalypsy, v ktorej sú pokusy o vzdor nebadané.

KT.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame