Colson Whitehead: Chlapci z Nickelu

Colson Whitehead: Chlapci z Nickelu

Román amerického spisovateľa, nositeľa Pulitzerovej ceny, je inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Hneď na začiatku sa stretávame s bystrým chlapcom Elwoodom, ktorý žije so svojou starou matkou, fascinujú ho prejavy Martina Luthera Kinga a túži po dobrom vzdelaní. No všetko sa zmení, keď sa ako stopár ocitne v kradnutom aute, je neprávom obvinený a skončí v polepšovni Nickel.

Hoci silnie boj za ľudské práva a otrokárstvo je zrušené, americký Juh sa stále riadi rasizmom a segregovaní chlapci sú používaní a zneužívaní. Elwood pôsobí naivne, keď sa domnieva, že dokáže proti nespravodlivosti a útlaku v škole bojovať, keď stretáva inteligentného a prakticky založeného Turnera, ktorý mu pomôže prežiť.

Takáto polepšovňa na Floride skutočne existovala, rovnako ako aj množstvo väzníc na Juhu, v ktorých boli väznení černosi a využívaní na prácu. Podstata rasizmu je hlboká a ako sa píše aj v románe: „Môžete zmeniť zákon, ale nemôžete zmeniť ľudí a to, ako sa k sebe správajú.“

chlapciznickelu.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame