Olga Tokarczuk: Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

Olga Tokarczuk: Cez kosti mŕtvych pluh svoj veď

V odľahlej dedine na poľsko-českom pohraničí stráži počas zimy Janina letné domy bohatých ľudí z Varšavy. Venuje sa astrológii, prekladom poézie Williama Blaka a životu so svojimi zdravotnými ťažkosťami.

Keď sa v rýchlom slede za sebou objavia dve mŕtve telá, Janinin záber činností sa rozšíri aj na políciu. Samozrejme, má svoju teóriu, a to nielen o nehodách či vraždách, ale o celej planéte, živote na nej a o vesmíre. Janina, hoci svoje meno vyslovene neznáša, je jednou z najfascinujúcejších rozprávačiek v literatúre, a hoci sú jej pozorovania temné a tušíme, kam sa celý príbeh uberá, je pôžitok tráviť s ňou čas.

Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Olga Tokarczuk v tomto románe veľmi podmanivo kladie otázku o tom, kde je hranica šialenstva, kto má právo žiť na úkor všetkého okolo a či nie je poľovačka a pytliactvo vlastne úplne to isté.

olga_tokarczuk_cez_kosti_mrtvych_pluh_svoj_ved.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame