Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica žltého slnka

Chimamanda Ngozi Adichie: Polovica žltého slnka

Nigérijská separatistická republika Biafra mala na vlajke polovicu žltého slnka. Čo sa však stane, keď slnko zapadne skôr, než stihne vyjsť nad obzor?

Spisovateľka Chimamanda Ngozi Adichie nám poskytuje pohľad na krvavé obdobie nigérijských dejín prostredníctvom piatich postáv. Ich rozprávanie sa odohráva v dvoch časových líniách – začiatkom 60. rokov, keď po vojenskom prevrate došlo k etnickým pogromom a občianskej vojne a v roku 1967, keď vyhlásila nezávislosť Biafra.

Mladý Ugwu nastupuje do služby k docentovi matematiky, ktorého priateľka Olanna sa vrátila z Londýna s diplomom zo sociológie a namiesto teplého miesta v otcovej firme sa radšej stretáva s akademikmi a revolucionármi. Naopak, jej pragmatickejšie dvojča Kainene sa u otca zamestná a z konvencií vytŕča aj vzťahom s plachým anglickým spisovateľom.

V románe Polovica žltého slnka sa toho deje naozaj veľa, okrem droliacej sa nigérijskej spoločnosti máme možnosť sledovať lámanie mileneckých či priateľských vzťahov, rozhodnutia, ktoré neovplyvňujú len city.

polovica-zlteho-slnka.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame