Elias Canetti: Masa a moc

Elias Canetti: Masa a moc

Nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru Eliasovi Canettimu trvalo dvadsať rokov, kým v knihe Masa a moc predstavil nový pohľad na históriu, psychológiu a spoločenskú organizáciu.

Prostredníctvom príbehov amazonských šamanov, opisov šiítskych festivalov či Francúzskej revolúcie opisuje rôzne typy más, ich ciele a dynamiku. Vysvetlenie, prečo sa jednotlivé masy správajú tak, ako sa správajú, spája so spôsobom, akým sa v nich uplatňuje moc.

Svet Eliasa Canettiho netvoria slová, ale masy: prototypom inštitucionalizovanej masy je náboženstvo, ktorým sa inšpirujú aj masy národov, ale aj demokraticky zvolená parlamentná masa.

Na prvý pohľad sociologický traktát je v skutočnosti nesmierne kreatívny a literárny. Nejde o vedeckú publikáciu, skôr o pozorovania, úvahy a interpretácie mýtov prepojené do pútavého, k zamysleniu motivujúceho rozprávania.

elias_canetti_masa_a_moc.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame