Orlando Figes: Natašin tanec

Orlando Figes: Natašin tanec

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila knihu s podtitulom Kultúrne dejiny Ruska, za ktorou stojí uznávaný britský historik Orlando Figes.

Figesove kultúrne dejiny Ruska sa začínajú budovaním Sankt-Peterburgu, moderného mesta inšpirovaného európskymi cestami Petra Veľkého. Podľa autora - britského historika sa ruská kultúra začína deliť na pro-európsku a roľnícku ruskú. Jazykom ruskej aristokracie je francúzština, čo si mnohí pamätáme z Tolstého románov Vojna a mier či Anna Kareninová.

Zlom nastáva v roku 1812 a mestskí intelektuáli sa vydávajú hľadať prostejšiu a pravdivejšiu kultúru medzi sedliakov. Niektorí si ich idealizujú, snažia sa v ich rituáloch nájsť kus životnej pravdy a ruskej duše, iní ako Dostojevskij hľadajú vieru. Čechov opisuje mužíkov takých, akí sú, no nikdy neprichádza o súcit a ľudskosť.

Kľúčovými pre ruskú kultúru - a to nielen literárnu - sú rituály, folklór, jedlo, detstvo, vyhnanstvo, viera a smrť. Všetko sa to pretavuje do jazyka literatúry, hudby, divadla, tanca či výtvarného umenia.

V dvadsiatom storočí však prichádza ďalšie rozdelenie na oficiálnu a neoficiálnu kultúru, ako aj na diela, ktoré ruskí emigranti vytvorili v kultúrnych centrách, akými boli Berlín, Paríž či New York. Nabokov, Cvetajevová, Rachmaninov či Stravinskij sa nikdy celkom nezbavili rozpoltenosti a niektorí sa do Ruska aj napriek všetkému vrátili.

Figes píše pútavo a príbeh ruských dejín opisuje prostredníctvom umeleckých diel, osudov ich autorov a autoriek, pričom sa vždy pristaví pri témach, ktoré určovali ráz dobového kultúrneho života.

orlando_figes_natasin_tanec.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame