Stephen Fry: Mýty

Stephen Fry: Mýty

Knižná publicistka Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku hovorila o príbehoch gréckych bohov, ktoré vtipne prerozprával Stephen Fry vo svojej knihe.

Britský herec a komik Stephen Fry nie je známy len vďaka množstvu svojich filmových a televíznych úloh, ale aj ako autor dokumentárnych filmov, rozhlasových relácií a kníh. Jednou z nich je aj dnešný knižný tip - prerozprávané grécke mýty.

Fry postupuje chronologicky a rozpráva príbehy o vzniku sveta, súboji titanov, z ktorého nakoniec ako vládcovia vyšli dvanásti bohovia na Olympe, pričom najvyšším sa stal Zeus - jediný, ktorého nezjedol vlastný otec Kronos. Prometheus  vytvoril smrteľníkov z matky zeme - Gaie, a život im vdýchla bohyňa múdrosti Aténa. Nasledujú príbehy zámen, zrád, premien, zločinov a trestov.

Okrem množstva známych umeleckých diel zachytávajúcich mytologické výjavy, Fry pripodobňuje povahu jednotlivých postáv k súčasným filmom či seriálom. A v neposlednom rade odhaľuje pôvod slov s gréckym základom - ak chcete vedieť, odkiaľ sa vzali slová magnetizmus, hemisféra, hedonizmus, panoptikum, anachronizmus či množstvo geografických názvov, prečítajte si knihu Mýty od Stephena Frya.

myty_titulka_press.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame