Fernando Aramburu: Vlasť

Fernando Aramburu: Vlasť

Román španielskeho spisovateľa Fernanda Aramburu sa začína v roku 2011, keď baskická organizácia ETA oznámila koniec násilných útokov.

Bittori, ktorá pred rokmi prišla pri atentáte o manžela a následne ju z mesta vyhnala nevraživosť ľudí voči obetiam ETA, sa rozhodla do svojho rodiska vrátiť.

Spolu s ňou sa do minulosti vracajú jej deti, a tiež rodina jej niekdajšej najlepšej priateľky Miren, ktorej syn si odpykáva trest za terorizmus.

Román Vlasť otvára bolestnú tému nevraživosti a etnického sektárstva nielen v politickej aréne, ale aj vo vzťahoch a priateľstvách bežného života. Práve v tom je príbeh silný - opisuje totiž ľudí, ktorí podľahli vlasteneckej horúčke, tých, ktorí sa k nej stavali skepticky, no mlčali a tých, ktorí sa voči nej otvorene vymedzovali.

Fernando Aramburu získal za tento román množstvo literárnych ocenení a jeho “baskický príbeh” bol aj adaptovaný do televízneho seriálu.

Aramburu_VLAST-644x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame