Anna Burns: Mliekar

Anna Burns: Mliekar

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku hovorila o oceňovanom románe severoírskej spisovateľky.

Ona, ktorá je hrdinkou tohto príbehu, nemá meno. Má osemnásť rokov, chodí na kurz francúzštiny a hovoria o nej ako o strednej sestre. Rieši svoj asivzťah s asifrajerom, keď sa jej prihovorí Mliekar a vtedy sa po mestečku rozdelenom striktne na dvoje, plnom násilia a cudzích vojakov, začnú šíriť reči a klebety. A stredná sestra má problém.

Román s názvom Mliekar od severoírskej spisovateľky Anny Burnsovej je podmanivý - v prúde slov plasticky zachytáva situáciu v komunite poznačenej paranojou, nálepkovaním a striehnutím na to, aby ľudia svoje “funkcie” plnili. Skutočnosť, že ide o Belfast v sedemdesiatych rokoch počas vrcholiaceho sektárskeho konfliktu v Severnom Írsku, spoznáme len vďaka odkazom na hudbu - napríklad na Freddieho Mercurycho - či inú kultúrnu produkciu.

Anna Burns opisuje násilie nielen v otvorenej podobe bombových atentátov a teroristických útokov, ale aj násilie, ktoré na človeku dokáže páchať celá komunita čoraz viac pokrivená rôznymi presvedčeniami a predstavami o tom, čo je vlastne normálne.

obal_mliekar 1400 px.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame