John Steinbeck: Potulky s Charleym (po stopách Ameriky)

John Steinbeck: Potulky s Charleym (po stopách Ameriky)

O cestopise po Amerike 60. rokov, ktorý po prvýkrát vyšiel v slovenskom preklade, hovorila v Ráne na eFeMku Aňa Ostrihoňová.

Americký spisovateľ John Steinbeck sa ako päťdesiatosemročný vydal objaviť svoju krajinu nanovo. Vždy bol dobrodruh a rád cestoval, ale Spojené štáty nikdy predtým takto systematicky nepreskúmal.

Dal si prerobiť dodávku tak, aby v nej mohol spávať, naplnil ju zásobami, zobral svojho spoločníka francúzskeho pudla Charleyho a v prvý školský deň roku 1960 naštartoval a vedľajšími cestami prešiel Ameriku z východu na západ a späť. Steinbeck píše, ako vždy, pútavo, zaujíma ho prostredie a ľudia, ktorí v ňom žijú, v  motorestoch raňajkuje s málovravnými kamionistami, v Yellowstone stretne medveďa a v San Franciscu starých známych.

Steinbeck bol šarmantný človek, ktorý sa vedel pustiť do reči s kýmkoľvek, či už na benzínovej pumpe, v železiarstve alebo na odpočívadle pri ceste. Úprimne sa o ľudí zaujímal, pozoroval ich s takou láskou, empatiou a humorom, s akými o nich písal aj vo svojich románoch.

potulky-s-charleym.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame