Mia Couto: Spoveď levice

Mia Couto: Spoveď levice

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku odporučila príbeh o konfrontácii tradícií a moderného sveta.

Román mozambického spisovateľa a novinára s názvom Spoveď levice nám z dvoch pohľadov odhaľuje záhadný svet fiktívnej dedinky Kulumani, ktorej prežitie ohrozuje prízrak levice loviacej jej ženské obyvateľky.

Život Mariamar, ktorej sestru levica zabila, prevráti hore nohami príchod Archanjela Strelca, ktorého dedina najala, aby levicu vystopoval. Mariamar si na mladého muža  spomína, pamätá si, ako jej už raz pomohol, ale jej otec ju zatvorí v dome, kde v izolácii prežíva všetky minulé traumatické zážitky v nádeji, že ju Archanjel zachráni.

On zatiaľ hľadá levicu v divočine. Zmocňujú sa ho však tiež démoni minulosti a život v dedinke či mimo nej sa stáva rovnako nebezpečný. Starešinovia mu prestávajú dôverovať a levica skôr ako reálne zviera začína pôsobiť ako prízrak, ktorému na svet pomohli samy ženy.

Spoveď levice je príbehom o konfrontácii tradícií a moderného sveta, o útlaku žien a psychologickom a fyzickom násilí páchanom na ľuďoch, ktorí sa niečím odlišujú od dominantnej skupiny.

Spoved-Levice.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame