Daniel Kalder: Pekelná knižnica

Daniel Kalder: Pekelná knižnica

Čítanie sa vo všeobecnosti považuje za blahodarnú aktivitu, ale niet na tom ani zrnka pravdy, tvrdí autor knihy Pekelná knižnica, v ktorej sa venuje literatúre napísanej diktátormi a tyranmi.

Lenin, Stalin, Hitler, Mao, Mussolini či Husajn mali  písanie vo veľkej obľube. Daniel Kalder sa preto ponoril do skúmania ich života a diela a vo svojej knihe odhaľuje nielen ruiny ich duší, ale zároveň premýšľa nad tým, prečo ich ľudia nebrali ako varovanie predtým, čo prišlo.

Príbehy jednotlivých diel spája so životopisnými údajmi, okolnosťami, ktoré diktátorov viedli k tvorbe a šíreniu svojich predstáv a ideológií. Kniha je zaujímavým skúmaním zvláštnych myslí, ktoré vyprodukovali dosť zlú literatúru. Je až obdivuhodné, ako šťavnato dokáže opísať jedny z najsuchopárnejších textov v svetových dejinách.

Čítanie je fajn, ale mali by sme rozmýšľať nad tým, čo čítame, našťastie, ideológiou presiaknuté texty sú naozaj dosť nečitateľné - hoci by to boli aj historické romance, aké písal Saddám Husajn.

daniel_kalder_pekelna_kniznica.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame