Yanis Varoufakis: Dospeláci v miestnosti

Yanis Varoufakis: Dospeláci v miestnosti

Aňa Ostrihoňová hovorila v Ráne na eFeMku o európskom politickom thrilleri, odporúča memoáre gréckeho ekonóma.

V knihe gréckeho ekonóma Yanisa Varoufakisa sa miešajú memoáre s ekonomickou teóriou a najmä praxou, keďže veľká časť knihy sa sústredí na približne päť mesiacov roku 2015, keď bol jej autor ministrom financií a bol zodpovedný za riešenie gréckej dlhovej krízy.

Varoufakis sa nikdy netajil tým, že do politiky vstúpil ako outsider, odborník, ktorému na srdci leží bežný každodenný život krajanov a nie ako insider, ktorý za podiel na moci obetuje svoje presvedčenie.

V knihe s názvom Dospeláci v miestnosti paralelne opisuje svoj život vysokoškolského učiteľa na univerzitách v Sydney, Aténach či v americkom Austine so životom Grécka v eurozóne, ktorý sa s finančnou krízou z roku 2008 začal podobať skôr na nočnú moru.

Napriek svojmu rozsahu a komplikovanej téme sa Varoufakisove memoáre čítajú veľmi ľahko. Autor je vtipný, ironický, ale na druhej strane aj empatický a vzhľadom na svoju univerzitnú kariéru má dar vysvetľovať.

dospelaci-v-miestnosti-615-size-frontend-medium-v-2.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame