David Wallace-Wells: Neobývateľná Zem

David Wallace-Wells: Neobývateľná Zem

“Je to horšie, oveľa horšie, ako si myslíte,” začína svoju knihu americký novinár David Wallace-Wells a ďalších sto strán pokračuje vo vymenúvaní následkov globálneho otepľovania, ktoré izolovane nazýva prvkami chaosu.

Patria medzi ne horúčavy, hlad, zvyšovanie hladiny oceánov, lesné požiare, znečistenie ovzdušia a vody, ako aj ekonomický pokles či ozbrojené konflikty spôsobené zmenami podnebia.

Ako novinár zozbieral množstvo faktov, ktoré prepája, ukladá do súvislostí a aj laikom či skeptikom vysvetľuje, v čom spočíva desivosť nečinnosti najvyšších politických špičiek a najbohatších ľudí. Ide o obraz planéty - prírody, o ktorej sme si mysleli, že sme ju pokorili priemyslom a technológiami, ktorá sa nám teraz začínajú mstiť v podobe hurikánov, záplav či požiarov. Zem akoby sa otriasala od ľudstva a niektoré jej oblasti začínajú byť už dnes neobývateľné - či už preto, že je tam príliš horúco pre ľudské bytosti alebo preto, že sa potápajú.

Autor opisuje aj naše reakcie, pozoruje spôsoby, akým o globálnom otepľovaní komunikujeme v literatúre, filme či v pop kultúre, ako sa snažíme na zmeny pripraviť, ako sa ich pokúšame žiť. A zmeny sú či budú nevyhnutné, hoci je asi dosť ťažké ich predvídať, pretože o veľa veciach nič netušíme, nevieme, ako sú vzájomne prepojené.

david_wallace_wells_neobyvatelna_zem.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame