Amos Oz: Judáš

Amos Oz: Judáš

Autor do románu o troch generáciách žijúcich pod jednou strechou v Jeruzaleme vplieta dejiny, náboženstvo, politiku a spája ich s úvahami o židovstve a židovskom štáte. Predstavuje ho Aňa Ostrihoňová.

Jeden z najvýznamnejších izraelských prozaikov Amos Oz v románe Judáš rozpráva v tradičnom štýle príbeh kultúry, ktorá bojuje proti svojím najhorším stránkam, neúnavne si spytuje svedomie a s humorom nahliada na ľudskú nedostatočnosť a omylnosť.

Hneď na začiatku sa stretávame so Šmuelom, ktorý v zime na prelome rokov 1959 a 1960 nechá školu, pretože sa mu rozpadol vzťah a jeho priateľka sa rýchlo vydala za svojho bývalého; pretože téma jeho práce s názvom „Židovský pohľad na Ježiša“ uviazla na mŕtvom bode a najmä preto, že jeho otec zbankrotoval. Šmuel, ktorý ako sentimentálny dobrák nemá nikdy ďaleko k slzám, by sa najradšej zavrel do tichej izby s množstvom kníh, z ktorej by dlho nemusel vyjsť von do jeruzalemskej zimy.

Na univerzitnej nástenke objaví inzerát, v ktorom invalidný senior, žijúci v západnej časti mesta, hľadá spoločníka na intelektuálne diskusie výmenou za stravu a bývanie. Šmuela si podmaní predstava práce, taká blízka samote, ktorú hľadá. Geršom Wald trávi väčšinu svojich dní kázaním po telefóne svojim priateľom či odporcom a ďalšou obyvateľkou domu je krásna Atalia, ktorú k starému pánovi viaže záhadné puto.

Román Judáš nie je len meditáciou o podstate zrady, ale aj príbehom o neopätovanej láske a nevyspytateľnosti ľudských citov.

judas.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame