Stephen King: O písaní

Stephen King: O písaní

Stephen King spísal všetko, čo vie o svojom remesle. O knihe hovorila Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku.

Stephen King je pravdepodobne najpopulárnejším žijúcim americkým autorom a hoci je pravda, že spisovatelia žánrovej literatúry patria medzi bestselleristov najmä v okruhu svojich fanúšikov, Kingove romány čítajú aj ľudia, ktorí by obyčajne po horore či sci-fi nesiahli. King si ich získava príbehmi, jazykom, postavami, ktoré sú napriek neuveriteľnosti či desivosti zápletky skutočne ľudské.

King knihu s názvom O písaní vydal rok po nehode, ktorá ho takmer pripravila o život, a v rámci rekonvalescencie prišiel na to, čo mu vlastne pomáha žiť. V prvej časti opisuje svoje detstvo strávené v rôznych amerických mestách, po ktorých sa spolu s matkou a bratom sťahovali. Sám priznáva, že jeho spomienky sú fragmentmi, ťažko sa mu datujú najskôr pre neustále sťahovanie sa a neskôr pre závislosť od alkoholu a kokaínu.

V druhej časti dáva rady všetkým, ktorí skúšajú písať poviedky či romány. Všetky by sa dali zhrnúť do jednej vety: Veľa čítajte, veľa píšte! Samozrejme, veľký spisovateľ je zároveň veľkým čitateľom, inak by to celé nemalo zmysel. Prvý náčrt píše King pre seba – je to príbeh, ktorý by si rád prečítal, potom sa musí odosobniť a začína remeslo.

Práve tu prichádza v jeho prípade eliminácia prísloviek, pretože „cesta do pekla je dláždená príslovkami“ a okrem toho spomaľujú tempo textu. King navyše odporúča sústrediť sa na príbeh, nie na témy či dej a popiera mantru všetkých kurzov kreatívneho písania, podľa ktorej by sme mali písať len o tom, čo poznáme. To, čo poznáme, je nepodstatné, najdôležitejšie je to, čo chceme čítať.

large-o_pisani.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame