Fatma Aydemir: Džinovia

Fatma Aydemir: Džinovia

Hüseyin má za sebou 30 rokov tvrdej práce v Nemecku – najvyšší čas splniť si sen o vlastnom byte v Istanbule. Ale v dňoch pred nasťahovaním sa stane nepredstaviteľné: zomrie. Jeho žena a deti sa jeden po druhom vydávajú do Istanbulu, aby sa rozlúčili so svojím Babom. Všetci majú svoju minulosť, svoje príbehy a tajomstvá – a niekedy sú si navzájom akoby cudzí.

Román nemeckej autorky tureckého pôvodu Fatmy Aydemir  Džinovia je portrétom rodiny a spoločnosti, ktorý sa odohráva medzi Nemeckom a Tureckom na konci 90. rokov. Zaoberá sa šiestimi ľuďmi, ktorých jedinou spoločnou črtou sa zdá byť stupeň príbuzenstva a ktorí všetci zápasia s vlastnými problémami – a predsa sú všetci prepojení.

Autorka venuje každej postave samostatnú kapitolu, ktoré do seba zapadajú ako kúsky skladačky a nakoniec vytvárajú obraz, ktorý je charakteristický rodinnými a sociálnymi obmedzeniami, a predsa je úplne prekvapivý, najmä vo veľkom finále na konci.

Migrácia, sexuálna identita, generačné konflikty, vzdelávanie, dospievanie, náboženstvo, bezdomovectvo, násilie a spolupatričnosť  sa v románe spájajú. Napriek tomu nemáte pocit, že vás valcujú abstraktné myšlienky. Autorkin štýl je prístupný a podmanivý.

„Možno sú to džinovia, pravdy, ktoré sú tu vždy, či sa vám to páči, alebo nie, ale ktoré nevyslovíte v nádeji, že vás nechajú na pokoji, že zostanú navždy skryté.“

Džinovia.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu .

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame