Gert Nygårdshaug: Mengeleho zoo 

Gert Nygårdshaug: Mengeleho zoo 

Dažďový prales, samostatný vesmír rozprestierajúci sa v Južnej Amerike, je korisťou, o ktorú západné a miestne mocnosti už stáročia bojujú, aby z nej získali čo najviac. Nezáleží na tom, že román Mengeleho zoo vyšiel v Nórsku v roku 1989. Dnes sú otázky, ktoré nastoľuje, stále aktuálne. Domorodé kmene medzitým naďalej miznú a ich zdroje sa vyčerpávajú.

Mino žije v dedine v dažďovom pralese, kde ho otec učí chytať motýle. Z dedinky ho však vyženie katastrofa.

Mino sa cez bolesť a hnev premení tak, ako to robí hmyz: z húsenice alebo larvy na kuklu a nakoniec roztiahne krídla ako motýľ. Pre niekoho môže byť pomstiteľom, pre iného teroristom, ale nikomu nie sú ľahostajné cielené atentáty hnutia Mariposa na manažérov ropných spoločností, drevárskych firiem alebo politikov, ktorí sa nechajú kúpiť.

Kontroverzia diskusie okolo tohto románu, ktorý bol vyhlásený za najlepšiu nórsku knihu všetkých čias, spočíva v tom, že nás núti zamýšľať sa nad tým, do akej miery je násilie adekvátnou reakciou na násilie páchané voči prírode a zdrojom.

Mengeleho ZOO.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu .

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame