Ed Yong: Ohromný svet

Ed Yong: Ohromný svet

Kniha Eda Yonga Ohromný svet je pútavým skúmaním toho, ako svet vnímajú iné tvory obývajúce túto planétu. Vieme, že mnohé zvieratá dokážu vnímať iným spôsobom ako ľudia, ale je ťažké si to predstaviť, keď sme zvyknutí spoliehať sa na naše vlastné zmysly.

Yong prezentuje diskusiu o vnímaní zvierat prostredníctvom konceptu Umwelt: „Umwelt je konkrétne tá časť okolia, ktorú môže zviera vnímať a prežívať – jeho vnímaný svet.“ A je fascinujúce pokúsiť sa premýšľať o Umwelte tých, ktorí vnímajú svet prostredníctvom echolokácie a elektrických a magnetických polí.

Z Ohromného sveta sa dozvieme, že zebrie pruhy nemajú nič spoločné s maskovaním, levy by boli v ľudskom svete považované za slepé a delfíny sú v podstate živé cétečka? Zistíme, ako veľmi opisujeme svet pomocou vizuálnych metafor. Alebo koľko našich predstáv o zvieratách je založených na našej neschopnosti vnímať, kedy komunikujú alebo sa zapájajú do svojho sveta, pretože používajú zmysly alebo zmyslové rozsahy, ktoré nie sú súčasťou nášho Umweltu?

Ed Yong je skvelý rozprávač, ktorý dokáže podať hutné informácie prístupným, zaujímavým a zábavným spôsobom. Pojmy sú vďaka nemu zrozumiteľné, ale zároveň zbytočne nezjednodušuje.

ed_yong.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu .

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame