Julian Barnes: Elizabeth Finch

Julian Barnes: Elizabeth Finch

Čitatelia Juliana Barnesa dostanú z knihy s názvom Elizabeth Finch všetko, na čo sú u autora zvyknutí a možno aj viac.

Elizabeth je jedna veľmi svojrázna prednášajúca a intelektuálka, ktorá vyučuje Kultúru a civilizáciu a čitateľ sa s ňou zoznámi prostredníctvom jedného z jej dospelých študentov, Neila. A zvyšok je „história“, ktorej koncepciu poznáme aj z iných Barnesových románov. Neil sa stavia do úlohy životopisca nielen Elizabeth Finch, ale aj Juliána Apostatu.

Barnes zachytáva rozporuplnosť dejín, ako aj ich nekonzistentnosť a konečnú vynaliezavosť, zároveň však spochybňuje mytologizujúce tendencie človeka a jeho vzťah k iným ľuďom. Je Elizabeth Finch len mýtus? Pre Neila je navyše neznesiteľne bolestivé pripustiť takúto myšlienku: jediný človek v jeho živote, ktorý v ňom vzbudil istú mieru otvorenosti; ktorý mu dal „myšlienku, za ktorou sa treba vydať“, a dotiahnuť ju do konca.

Elizabeth Finch predstavuje tichý a zároveň vášnivý život, ktorý vedie medzi stenami úplne nenápadného bytu. Život nezávislej mysle, pokojný a vyrovnaný postoj. Jasnosť. To, že vecne, rozumne a zdanlivo bez námahy otvára priestor pre rozporuplnosť ľudskej povahy a nedovoľuje si žiadne odsudzovanie.

873564_600-600.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu .

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame