Nina Lykke: Nie sme tu na to, aby sme sa zabávali

Nina Lykke: Nie sme tu na to, aby sme sa zabávali

Nina Lykke vytvorila postavu neúspešného človeka v oblasti kultúry. Obhajuje ho, súcití s ním, necháva nás smiať sa s ním aj na ňom. Knut má skoro šesťdesiat a je nútený žiť (takmer) obyčajný život bez slávy, fanúšičiek a pozitívnej kritiky a vôbec to nie je smiešne.

Od vydania „slávnej knihy“, s ktorou prerazil, prešli desaťročia. Teraz má spisovateľský blok, dlhy, nemá kontakt so synom, je nešťastne rozvedený a jeho jediným priateľom je sused, s ktorým sa občas opije. Keď sa s ním stretávame, práve dostal pozvanie na literárny festival, kde sa má sedieť na pódiu so spisovateľkou, ktorá ho vo svojej najnovšej knihe vykreslila ako nechutného úchyla. Potrebuje však peniaze, a tak pozvanie prijme.

Knut opisuje všetko, čo ho trápi nielen v oblasti literatúry a kultúry v Nórsku. Celé čítačkové šialenstvo, fondy, tzv. spisovatelia pravdy, digitálne technológie a fakt, že ľudia už knihy nečítajú a za umenie možno označiť čokoľvek. Hoci je Knut vo svojich analýzach ostrý, v skutočnosti je aj úplne stratený.

kniha-nie-sme-tu-nato-nestandard1.jpeg

1701869557-totoznost---obalkakunderatotoznost.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame