Fernando Aramburu: Dážďovníky

Fernando Aramburu: Dážďovníky

Román Dážďovníky španielskeho spisovateľa Fernanda Aramburu je denníkom stredoškolského učiteľa filozofie Toniho, v ktorom chce počas jedného roka podať správu o svojom živote a o svojej plánovanej smrti.

Bez akýchkoľvek literárnych nárokov, ako nám spisovateľ niekoľkokrát pripomenie, Toni hovorí o svojom nevydarenom manželstve; o svojom synovi, ktorý je v jeho očiach úplným zlyhaním; rozpráva o svojom otcovi a matke, ktorá pomaly upadá do demencie.

Samozrejme, že sa dozvedáme nielen anekdoty z Toniho minulého života, zaznamenáva aj súčasnosť s jej problémami, napríklad s anonymnými odkazmi, ktoré zjavne píše niekto, kto jeho život dokonale pozná.

Spoločníkom v relatívnej samote je mu priateľ prezývaný Bocian a Pepa – trinásťročný pes, ktorý mu zostal po rozvode. V každom prípade tu zohráva veľkú úlohu Madrid ako životný priestor a stav života.

Toniho pozorovania sú niekedy celkom vtipné, inokedy melancholické, či provokatívne sarkastické. A o tom je aj literatúra: škriabe vo svedomí človeka, aby sa dostal k tomu, o čom sa nehovorí a čo sa nepáči, ale čo preto neprestáva existovať. Všetkého ostatného už máme v každodennom živote viac než dosť.

dažďovníky.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame