Giuliano da Empoli: Kremeľský mág

Giuliano da Empoli: Kremeľský mág

Ak máte chuť na politický román, prečítajte si Kremeľského mága od Giuliana da Empoliho.

Je to v podstate veľmi dlhý monológ Vadima Baranova, fiktívnej postavy založenej na Vladislavovi Surkovovi, jednom z Putinových najbližších poradcov a spin doktorov v čase, keď sa dostal k moci a snažil sa ju upevniť.

Giuliano da Empoli svoj debutový román dokonale preskúmal a napísal živo, čo u autorov, ktorí sú podobne ako on známi skôr svojimi politickými esejami, nebýva časté.

Za Putinovým vzostupom k moci sa skrýva myseľ ideológa, ktorý počas jednej bezsennej noci odhalí mnohé tajomstvá politického systému svojej krajiny. Celá záležitosť bola koncipovaná, ako to v politike často býva, ako predstavenie.

Vadim Baranov, postava, ktorú autor vytvoril, je už na dôchodku a žije v izolovanom dome. Rozhovor je vlastne dlhým monológom, v ktorom sa pri fľaši whisky postupne odhaľujú nitky, ktoré sú základom celého tohto politického divadla.

Zaujímavé je, že kniha bola dokončená rok pred inváziou na Ukrajinu, čo zvýrazňuje jej zlovestný tón a robí z nej akúsi prorockú víziu, ale nielen to. V románe je množstvo pozorovaní o moci a politike a vynikajúce dialógy.

kremelsky_mag_cover_screen-400x596.jpeg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame