Emmanuel Carrère: Kráľovstvo

Emmanuel Carrère: Kráľovstvo

Kniha Kráľovstvo je sčasti duchovnými memoármi, sčasti intelektuálnym autoportrétom, sčasti textovou exegézou a sčasti fiktívnou dramatizáciou.

Je to francúzsky vynález. Sláva vo Francúzsku - v politike, v žurnalistike, v umení - prináša so sebou možnosť, prípadne povinnosť obnažiť svoju vieru a presvedčenie – alebo ich nedostatok.

Emmanuel Carrère píše o svojom stratenom a nájdenom a opäť stratenom katolicizme. Pýta sa: Ako je možné, že náboženstvo presiaknuté gréckou mytológiou a mágiou vzniklo zo židovského monoteizmu a ovládlo takú veľkú časť sveta? Celkom oprávnene ukazuje prstom na Pavla z Tarzu a jeho evanjelistu Lukáša. Práve táto dvojica, z ktorej sa ani jeden nikdy nestretol s Ježišom, totiž tak účinne a podivne propagovala jeho učenie.

Carrère uznáva, že práve Pavlova interpretácia Ježišovho učenia a jeho významu je základom kresťanstva. A práve s ňou autor polemizuje. Zároveň vysvetľuje, prečo bolo toto posolstvo zrozumiteľné gréckemu mysleniu. Z takto klinicky podaného rozprávania je zrejmé, že šírenie Pavlovho kresťanstva sa mohlo uskutočniť len v takom kultúrnom a intelektuálnom prostredí, ako bolo prostredie Rímskej ríše. Rím bol zdrojom a vykonávateľom práva. Ale gréčtina bola jazykom a filozofickým prameňom prevažne helenizovaného obyvateľstva.

kralovstvo-1288-size-frontend-large-v-1.jpeg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame