David Graeber a David Wengrow: Počiatok všetkého (Nová história ľudstva)

David Graeber a David Wengrow: Počiatok všetkého (Nová história ľudstva)

Autori, ktorými sú americký antropológ a britský archeológ presvedčivo poukazujú na to, ako sú vžité modely vývoja ľudskej spoločnosti mimoriadne reduktívne a obmedzujú pohľad na dnešné fungovanie spoločnosti.

Autori tak prichádzajú s novou oveľa komplikovanejšou predhistóriou ľudstva. Veľká časť tejto knihy je poznačená neistotou, či môžeme vytýčiť hranice a rozdeliť dejiny na jasne vymedzené obdobia, ako to zrejme robí väčšina učebníc. Autori vyjadrujú hlbokú neistotu, či to, čo považujeme za „civilizáciu“ a „štát“, sú vôbec spojené prvky. Tvrdia, že na rozdiel od všeobecnej mienky nám „civilizácia“ nebola odovzdaná v rámci evolučného procesu.

Aké ponaučenie si teda môžeme vziať z histórie? Aké sú tie správne otázky, ktoré si máme klásť? Na začiatok sa musíme pýtať, prečo sme po tisícročiach budovania a rozkladania foriem hierarchie dovolili, aby sa zakorenil trvalý a neriešiteľný systém nerovnosti?

Ide o mimoriadne odvážnu knihu v pravom zmysle slova. Ak existuje nejaký konkrétny príbeh, ktorý by sme mali rozprávať, veľká otázka, ktorú by sme si mali klásť o dejinách ľudstva, tak je to práve táto: ako sme uviazli v jednej forme sociálnej reality a ako sa v nej normalizovali vzťahy založené v konečnom dôsledku na násilí a dominancii?

pociatok-vsetkeho.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame