Jonathan Littell: Láskavé bohyne

Jonathan Littell: Láskavé bohyne

Láskavé bohyne od Jonathana Littella je drásavý a provokatívny román, ktorý sa ponára hlboko do psychiky svojho morálne komplexného rozprávača, Maxa Aueho. Vedúci továrne na čipky sa rozhodol spísať svoje pamäti, najmä o druhej svetovej vojne na východnom fronte, kde pôsobil v jednotke SS.

Littell píše neuveriteľne detailne o hrôze vojny a holokaustu. Násilie a zverstvá sú neúprosne zobrazené. Aueho vnútorný zápas a morálna nejednoznačnosť dodávajú príbehu hĺbku a nútia čitateľov konfrontovať sa s otázkou ľudskosti. Totiž, sám Aue niekoľkokrát pripomína, že je človek ako my, čo je aj základnou tézou románu – mašinéria vojny funguje vďaka bežným ľuďom.

Autorov rozsiahly výskum a historická presnosť sú zjavné v celom románe, čo z neho robí presvedčivé historické dielo. Kniha môže odstrašiť svojím rozsahom, ale odmení každého, kto má trpezlivosť preskúmať jej hĺbku. Láskavé bohyne sú podnetnou a znepokojujúcou literárnou cestou, ktorá zanechá trvalý dojem na každom, kto sa odváži vstúpiť na jej stránky.

Divadelná adaptácia románu v réžii Michala Vajdičku a s Ľubošom Kostelným v úlohe Maximiliána Aueho   získala niekoľko ocenení a stále máte možnosť ju vidieť v Slovenskom národnom divadle.

ObchodLaskave-bohyne.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame