Annie Ernaux: Udalosť / Mladý muž

Annie Ernaux: Udalosť / Mladý muž

Pamäť sa stáva literárnym ihriskom v dielach nositeľky Nobelovej ceny Annie Ernaux, ktorej stručná a poeticky presná próza naviguje čitateľa cez intenzívne hmatateľné zážitky emócií a spomienok.

V knihe Udalosť autorka odvážne a priamo skúma svoj potrat v roku 1963. Napriek tomu, že opisuje udalosti z tohto obdobia vecne, text čitateľa emocionálne zasiahne. Annie Ernaux sa vrátila k svojim zápiskom a spomienkam a rozoberá, ako sa zákazom v 60. rokoch neznížil počet prípadov, stali sa nebezpečnejšími a vytvorila sa spoločenská stigma.

V čase, keď autorka písala Udalosť stretla o tridsať rokov mladšieho vysokoškoláka. Ich vzťah opisuje v novele Mladý muž. Prekrýva sa jej minulosť s prítomnosťou. Myslím si, že neexistuje autorka, ktorá by tak nesentimentálne dokázala opísať najprudšie city a tak nedramaticky sprostredkovať najväčšie drámy.

194_Annie-Ernaux_Udalost_Mlady-muz-635x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame