Antonio Tabucchi: Žena z Porto Pim

Antonio Tabucchi: Žena z Porto Pim

Román Žena z Porto Pim od Antonia Tabucchiho, jedného z najznámejších hlasov európskej literatúry a najvýznamnejšieho talianskeho spisovateľa svojej generácie, pozostáva z očarujúcich halucinačných fragmentov, ktoré sa odohrávajú na Azorských ostrovoch pri pobreží Portugalska.

Príbehy, ktoré rozpráva hosťujúci taliansky spisovateľ odkrývajúci legendy, pamiatky a históriu obyvateľov, vrhajú svetlo na nemožnú lásku majiteľky miestnej reštaurácie k azorskému rybárovi počas druhej svetovej vojny, oslnivú veľrybársku výpravu z minulých dôb, metaforické aj skutočné stroskotanie lode a hravý pohľad na ľudstvo z perspektívy veľryby.

Celkovo je to kniha plná zvláštnej a vcelku vzácnej krásy, s ktorou sa v dnešnej dobe nestretávame často. Tabucchi prekračuje hranice medzi beletriou a literatúrou faktu, medzi faktom a mýtom, spomienkou a predstavivosťou. Úžasne očarujúce a zároveň mierne znepokojujúce.

250_antonio-tabucchi-zena-z-porto-pim.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame