Elif Shafak: Ostrov stratených stromov

Elif Shafak: Ostrov stratených stromov

Elif Shafak je autorka, ktorá vo svojom najnovšom románe Ostrov stratených stromov s fantáziou, originalitou a lyrikou, nehovoriac o magickom realizme, píše o vydedencoch z Cypru.

Dej sa odohráva v rôznych časových obdobiach, od 70. rokov až po nedávnu minulosť, na Cypre a v Londýne. Román je ľudským a súcitným opisom ostrova a jeho tragickej, traumatizujúcej, znepokojujúcej minulosti, rozbitých komunít, ktoré rozdelila vojna, rozkol, náboženstvo, láska, strata, smútok, migrácia, príroda a hľadanie pocitu identity a spolupatričnosti, ktorý sa odmieta vzdať. Sú tu rodiny, ktoré sa zúfalo snažia nájsť svojich nezvestných blízkych z vojny a nedokážu nájsť pokoj, kým sa im to nepodarí.

Je tu rozprávanie figovníka rastúceho v taverne, ktorý pozoruje príchody a odchody dvoch mladých ľudí, ak chcete, Rómea a Júlie, ktorí sa tam tajne stretávajú, pretože ich rodiny stoja oproti sebe. Figovník je ďalej svedkom vojnovej skazy, zmiznutí, smútku a jeho odriezok skončí v Londýne.

Ada je londýnska tínedžerka, ktorá sa snaží udržať pokope, dostane školskú úlohu urobiť rozhovor so starším členom rodiny, ale jej príbuzní sú na Cypre a ona sa s nimi nikdy nestretla. To jej však nebráni pociťovať vnútornú potrebu vedieť, doplniť chýbajúce kúsky a korene svojej identity, byť tým, kým je, a patriť k sebe. Traumatizovaní nie sú len Adini rodičia a obyvatelia Cypru, ale aj príroda.

Shafak píše o bolesti a zlomenom srdci s nádejou na uzdravenie, o potrebe rozprávať príbehy z minulosti, namiesto toho, aby sme ich pochovali, riešiť problémy, ktoré bolia, a rozšíriť náš záujem aj na svet prírody.

ostrov_stratenych_stromov_cover_screen_1_.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame