Virginie Despentes: Život Vernona Subutexa 3

Virginie Despentes: Život Vernona Subutexa 3

Všetko sa to začalo, keď známy spevák Alex Bleach zomrel na predávkovanie vo svojej vani. Obrovská rana pre fanúšikov, ale predovšetkým pre Vernona Subutexa, ktorý bol v osemdesiatych rokoch majiteľom najznámejšieho obchodu s platňami v Paríži a zdrvený krízou žil podporovaný svojím priateľom, popovou hviezdou.

Vernon už nie je schopný platiť nájom, ocitá sa na ulici a nemá nič okrem niekoľkých nahrávok Alexa Bleacha, po ktorých teraz všetci túžia.

Rozvíja sa okolo neho kaleidoskop postáv,  pričom sú všetci predurčení ocitnúť sa v istom momente sami a dezorientovaní v novom storočí, ktoré mení hranice sveta. Je tu žena, ktorá kedysi vyvolávala fotografie. Niet divu, že v dobe digitálnej fotografie je bez práce. Je tu bývalá učiteľka literatúry, z ktorej sa stala alkoholička. Je tu dôchodca, ktorý si sotva môže dovoliť žiť zo svojho dôchodku. Je tu muž, ktorý bije svoju ženu. Je tu muž, ktorý sa pridá k neonacistickej skupine a bije bezdomovcov. Je tu dcéra, ktorá reaguje na to, že jej otec opustil svoje náboženstvo, tým, že prestúpi na islam. Je tu dcéra policajta, ktorá berie zákon do vlastných rúk.

A je tu aj filmový producent, ktorého postoj k ľuďom spúšťa celý dej príbehu od jeho začiatku až po koniec.

Život Vernona Subutexa je freskou súčasnosti a portrétom Paríža. Nejde o jeho typický obraz. Je to Paríž z predmestia, ošumelé paneláky, zatvorené obchody, podchody a nepoužívané koľajiská. A stromy v parku Buttes Chaumont s kaviarňou Rosa Bonheur vysoko nad mestom.

Vernon-1-636x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame