Bonnie Garmus: Hodiny chémie

Bonnie Garmus: Hodiny chémie

Je začiatok 60. rokov a chemička Elizabeth Zottová spôsobuje vo výskumnom ústave ako vždy rozruch. Po prvé, nemôže byť skutočnou chemičkou už len preto, že je žena. Okrem toho nechce robiť kópie, nosiť kávu ani robiť žiadnu inú ženskú prácu v ústave a je taká chladná a sarkastická, že nechce, aby sa jej niekto len tak dotýkal. To sú dôvody, prečo muži nemajú Elizabeth radi. Ženy ju nemajú rady, pretože je príťažlivá a nevie, aké je jej miesto ako ženy v mužskom svete.

Elizabeth však nájde spriaznenú dušu v geniálnom kolegovi Calvinovi Evansovi, s ktorým si nevšímajú normy danej spoločnosti a neprajníkov. Osud však zasiahne a Elizabeth, ktorá nikdy nechcela byť matkou, zostane s dcérou sama. Rovnako nechcela byť slávna, ale tisíce žien každý večer sledujú jej kuchársku šou, pretože varenie je tiež chémia.

Názory a činy Elizabeth nie sú v súlade s dobou. Pripomína skôr dnešnú ženu, ktorá sa vrátila v čase, aby poukázala na to, akú dlhú cestu ženy a spoločnosť museli prejsť. Autorke pri tom pomáha množstvo absurdných situácií a zveličovanie.

hodiny-chemie_401687.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame