Maggie O’Farrell: Manželský portrét

Maggie O’Farrell: Manželský portrét

"Ak chce prežiť toto manželstvo, alebo možno v ňom dokonca prekvitať, musí si túto časť seba zachovať a držať ju od neho ďalej, oddelenú, posvätnú."

Ak ste sa niekedy v múzeu prechádzali okolo renesančných portrétov, možno ste sa pozastavili nad prísnym výrazom strnulých tvárí. Ženy, zahalené do zamatu a šperkov, majú buď ľahostajný, alebo smutný pohľad.

Maggie O'Farrell odkrýva to, čo sa mohlo diať za týmito pohľadmi. Prikladá ucho k duši a pozorne načúva.

Lukrécia di Cosimo de Medici d'Este, vojvodkyňa z Ferrary, sa narodila v roku 1545 vo Florencii. Bola ešte dieťa, keď sa zoznámila s Alfonsom II. Jej staršia sestra Mária s ním bola zasnúbená, ale v noci pred svadbou zomrela na prudkú horúčku. A Alfons požiadal o ruku Lukrécie. Lukrécia mala v tom čase trinásť rokov, na to aby si obliekla sestrine svadobné šaty sa počkalo do jej pätnástich.

Autorka nás vovedie medzi múry kaštieľov a pevností a pozoruje rodinu Mediciovcov. Namaľuje manželský portrét Lukréciiných rodičov a jej detstva v podniku, ktorý sa zveľaďuje manželskými zväzkami a plodením potomkov.

image_67565313 (1).JPG

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame