Jonathan Franzen: Križovatky

Jonathan Franzen: Križovatky

Jonathanovi Franzenovi nemožno vyčítať dve veci: nedostatok humoru a nedostatok slov. Román Križovatky, prvý z ohlásenej trilógie, je plný aj slov aj humoru.

Klan Hildebrandtovcov tvorí dvojica rodičov v strednom veku, traja tínedžeri a deväťročný syn. Russ, otec rodiny, je pomocným pastorom vo fiktívnom New Prospect v štáte Illinois. Ich snaha o dobro nie je len osobným postojom, ale je predurčená ich väzbami na cirkev a náboženstvo.

Všetci sa snažia otvoriť dvere k svojmu lepšiemu ja, ale výsledky ich úsilia často nezodpovedajú ich dobrým úmyslom. Snažia sa o spojenie a niekedy sa im to podarí, ale častejšie nie a následná zatrpknutosť ešte viac upevňuje ich sebectvo.

Križovatky nie je len názov kresťanskej mládežníckej skupiny, ktorá slúži ako katalyzátor drámy v príbehu, na križovatkách sa ocitá aj rodina a jej jednotliví členovnia stojaci pred životne dôležitými rozhodnutiami. Kľúčovú úlohu zohrávajú náboženstvo, morálka a telesné túžby.

Napokon sa všetko dá zhrnúť do otázky, ktorú prostredný syn Perry pod vplyvom kladie v jednej až absurdne komickej scéne rabínovi a kňazovi: Ako byť dobrý?

franzen.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame