Carlo Rovelli: Helgoland

Carlo Rovelli: Helgoland

Helgoland je ostrov v Severnom mori, kde Werner Heisenberg vytvoril základ kvantovej mechaniky. Následky, ktoré jeho teória priniesla najmä v súvislosti s neistotami, boli pre mnohých nepríjemné (vrátane často citovanej reakcie Alberta Einsteina).

Napriek tomu prešla skúškou času a mnohé z nasledujúcich prác a vynálezov boli postavené na jej základoch. Vedcov priviedla k mnohým neintuitívnym možnostiam. Jednou z nich je slávna Schrödingerova mačka - ktorá je mŕtva aj živá zároveň.

Carlo Rovelli prístupne vysvetľuje možnosti mnohých kvantových svetov, prečo uznáva interpretáciu reality založenú na vzájomných interakciách a vzťahoch. Pokúša sa vysvetliť význam a vplyv tejto novej vízie sveta na filozofiu aj na chápanie seba samého.

Takmer všetko, čo vidíme, súvisí s niečím iným. Existuje nejaký ukotvujúci objekt, okolo ktorého môžeme opisovať ostatné? Žiadny nebol určený. A tu Rovelli nečakane zablúdi k budhizmu a spisom indického filozofa Nágardžuna.

Kniha je úprimná a priznáva, že toho veľa nevieme. Poskytuje fascinujúci pohľad na pokrok, ktorý veda dosiahla, a na úžasný svet, v ktorom žijeme.

helgoland_cover_screen.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame