Erik Larson: Hrdina a hriešnik

Erik Larson:  Hrdina a hriešnik

Román Erika Larsona je veľmi príhodným čítaním pre časy, ktoré momentálne žijeme.
Zachytáva totiž prvý rok Winstona Churchilla v premiérskom kresle, ktorý bol zároveň aj rokom nemeckého bombardovania.

Toto je mimoriadne dobre preskúmané a napísané svedectvo a zavedie nás priamo do leteckých krytov v Londýne a k hrôze a strachu, ktorému väčšina ľudí v Británii čelila počas vojny. Vďaka množstvu detailov máme možnosť sledovať uvažovanie premiéra, v ktorom sa prelína strategické myslenie, rozhodnosť a priamosť, ako aj osobné problémy a výstrednosti.

Churchillova dcéra Mary vnáša do knihy svieži a mladý pohľad, keď ju pozorujeme pri vzrušujúcich eskapádach dospievania, ako aj pri aktívnej obrane krajiny.

Larson vykresľuje Churchillovu povahu a črty, ktoré z neho urobili človeka, akým bol. Jeho prílišná priamosť vyplývala okrem iného aj z toho, že nevenoval pozornosť tomu, čo si o ňom ľudia myslia. A samozrejme je tu Clementine, ktorá bola nielen manželkou a matkou, ale aj Churchillovou blízkou poradkyňou, ktorá prechádzala jeho prejavy a zmierňovala jeho faux pas, kedykoľvek sa ich dopustil.

hrdina_a_hriesnik.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame