Milan Kundera: Nevedomosť

Milan Kundera: Nevedomosť

Román Nevedomosť je moderné prerozprávanie Odysey. Ide o príbeh dvoch emigrantov, ktorí z rodného Československa odišli po udalostiach z roku 1968.

Irena uteká s manželom Martinom do Paríža, zatiaľ čo Josef sa usadí v Dánsku. Ich cesty sa skrížia pred odchodom a po návrate.

Hoci majú rozdielne životné skúsenosti, obaja sa cítia ako Odyseus, ktorý sa vracia na rodnú Itaku, kde je všetko iné, no zároveň rovnaké. Každý z nich sa musí vyrovnať s tým, že sa ako emigranti vrátili na miesto, kde sa už necítia ako doma, že sa stretávajú s priateľmi a rodinou, ktorí nedokážu (alebo sa ani nesnažia) pochopiť, čo prežívajú.

"Grécke slovo pre "návrat" je nostos. Algos znamená "utrpenie". Nostalgia je teda utrpenie spôsobené neuspokojiteľnou túžbou po návrate."

Milan Kundera skúma myseľ a spomienky konkrétne Ireny a Josefa, a ľudí vo všeobecnosti, ukazuje, ako si každý z nás dotvára spomienky. Využíva rôzne perspektívy, poukazuje na to, ako selektívna pamäť vedie k nevedomosti.

Vedomá nevedomosť je formou vyhýbania sa nepríjemným skutočnostiam, román však zároveň ilustruje obraz nedobrovoľnej nevedomosti ako popierania minulosti alebo predstierania neznalosti pravdy.

kundera_nevedomost.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame